«Etter en foreløpig og rask gjennomgang ser det ut til at vi som medlem av Naturressurskommunene har blitt lyttet til på flere punkter. Dette er jeg som leder i Industrikommunene fornøyd med. Det viser nok en gang viktigheten av vår organisasjon», sier leder i Industrikommunene Per Sverre Kvinlaug.
Forberedelsene av ny minerallov har pågått over flere år. I 2018 foretok Evalueringsutvalget en grundig vurdering av gjeldende Minerallov fra 2009. Utvalget påpekte en rekke problemstillinger som ble foreslått fulgt opp. Regjeringen nedsatte deretter Minerallovutvalget, som avga sin innstilling NOU 2022: 8 Ny minerallov 1. juli 2022.
Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS), som også er med i Naturressurskommunene, har kommet med innspill, både til Evalueringsutvalget, til mandatet for lovutvalget, deltatt i møter med utvalget og avgitt høringsuttalelse til Minerallovutvalget. USS har særlig fremhevet behovet for å styrke kommunenes rolle i planarbeidet og beslutningene, samt at kommunene får lovmessig andel av verdiskapningen mineralnæringen gir opphav til. USS har også påpekt behovet for robuste eierskapsregler.
«Dette er ikke blitt mindre aktuelt med den uroen vi ser Geopolitisk. Industrikommunene er enig med USS i disse synspunktene», sier Per Sverre Kvinlaug.
Etter en foreløpig, overordnet gjennomgang av lovproposisjonen, ser vi at vi har fått gjennomslag for sitt syn på flere sentrale punkter:
- Regjeringen foreslår at kommunene skal fortsette som arealplanmyndighet i mineralsaker. Det er følgelig kommunen gjennom reguleringsplan må avsette arealene til mineralvirksomhet, dersom dette skal kunne utøves.
- Regjeringen avviser lovutvalgets forslag om å gi Direktoratet for mineralforvaltning myndighet til å gi dispensasjon fra kommunale arealplaner etter plan- og bygningsloven.
- Regjeringen avviser lovutvalgets forslag om å senke terskelen for bruk av statlig arealplan etter plan- og bygningsloven i mineralsaker.
- Regjeringen avviser lovutvalgets forslag om å gi Direktoratet for mineralforvaltning myndighet til å gi dispensasjon etter motorferdselloven.
Selv om vi er hørt på viktige punkter, har vi ikke fått gjennomslag i kravet om at de berørte kommunene må få en lovmessig andel av verdiskapingen fra mineralvirksomhet, gjennom skatter og avgifter. Dette var ikke en del av mandatet for lovutvalget, men USS og Naturressurskommunene gjentok sitt krav i møte med departementet og i høringsuttalelsen. Regjeringen har ikke lyttet til dette kravet.
«De berørte kommunene burde vært sikret en andel av verdiskapningen mineralnæringen gir opphav til enten i ny minerallov eller i skatteloven. Dette er et grunnleggende rettighetskrav,» – sier Per Sverre Kvinlaug.
Naturressurskommunene har etterlyst bedre eierskapsregler, både av sikkerhetspolitiske hensyn og av verdihensyn. Regjeringen har ikke fulgt opp dette, men har foreslått en forskriftshjemmel i mineralloven som gir adgang til å fastsette tiltak om blant annet å unnlate å gi eller trekke tilbake tillatelser knyttet til undersøkelser, prøveuttak og utvinning, der dette er nødvendig av hensyn til nasjonale sikkerhetsinteresser. Regjeringen viser til at slike bestemmelser ikke var foreslått av minerallovutvalget, noe som kommuneorganisasjonene kritiserte i høringen, og at dette derfor må utredes og høres før de forskriftsfestes.
«Denne lovpropen har vi ventet på», sier Per Sverre Kvinlaug.
Han ønsker å fremheve viktigheten av at vi som nasjon har kontroll på hvem som forvalter naturressursene i Norge, og at en lovfestet hjemmel til å ivareta nasjonal sikkerhet knyttet til mineralvirksomhet og forvaltning av mineralressurser kan være et riktig steg på veien.
Selv om det foreslås forskrift – mener vi at det er sentralt å få utredet behov for eierskapsregler.
Industrikommunene vil gjennomgå forslag til minerallov på årsmøtet i Oslo 10. juni 2025.